Wappuaamuna on tietysti oikea aika sanoa jotakin moraalista, vapaudesta ja ihmistenvälisestä humaanista kanssakäymisestä, joita kaikkia viime yönä on ilmeisesti runsaasti harrastettu ympäri Suomea ja varmaan muuallakin.

Asia putkahti mieleen lueskellessani Tarmo Kunnaksen vanhaa kirjaa Nietzsche - Zarathustran varjo, Otava, 1981.

Sivulla 126 Kunnas todistaa Nietzschen väittäneen, että "moraaliset normit ovat usein enemmistön synnyttämiä. Tässä mielessä moraalin synty on kollektiivinen ilmiö." Kunnas lainaa sitten suoraan: "Siveyden alkuperä voidaan palauttaa kahteen ajatukseen: 'yhteisö on suuremman arvoinen kuin yksilö' ja 'jatkuva etu on tilapäistä etua parempi'."

Georg Henrik von Wright sanoo kirjassaan Humanismi elämänasenteena, Otava, 1981, s 18: "Täysin epäilyksetöntä on, ettei vapauden tiettyjä perusperiaatteita voida kieltää kieltämättä samalla humanismia." ja myöhemmin samalla sivulla: "Oikeaoppisuus orastaa mielipidesorron suojissa, kun taas epäily kantaa terveellisiä hedelmiä..."

Tänä aamuna monilla aikuisilla ja itsenäisillä ihmisillä on moraalinen krapula fyysisten vaikeuksien lisäksi. Olemme harrastaneet vappuun liittyvää oikeaoppisuutta perustellisesti ja nyt aamulla epäily on vallannut mielemme. 

Sisäistämme jo lapsuudessa opitut moraalisäännöt niin perusteellisesti, että oma aikuisen humanismimme, ajatuksemme, että ihminen on vapaa olento, joka voi käyttäytyä niin kuin haluaa, jos ei vahingoita toista ihmistä, jää lapselle opetettujen moraalisääntöjen alle. Olemme vapaita teoissa, mutta emme seurauksissa. Toivottavasti itse kunkin epäily liiallisen ryyppäämisen hyödyllisyydestä kantaa juhannukseen mennessä hedelmällisiä seurauksia. Vaikka enpä usko näin suuressa mittakaavassa tapahtuvan, huono omatunto unohtuu yleensä hyvin lyhyessä ajassa.

Toivottavasti kaikilla päät kuitenkin paranevat ottamaan vastaan arkea, joka onneksi alkaa vasta huomenna.

Ja lopuksi:

Vapaus on arvoton ellei joudu vaatimaan sen käyttöoikeutta, silloin siitä tulee mittaamattoman arvokas - sekä vapautta rajoittavalle että sen vaatijalle.